בלי לייפות, בלי להסתיר, בלי להתבייש

אמא כנה 6 – או בוא נדבר על הנקה

אני יודעת שאולי כבר כתבתי את זה אבל… זה אולי הפוסט שהתחיל את כל הבלוג הזה. זה אולי הנושא שהכי הרגשתי שהייתי רוצה שידברו איתי עליו בכנות לפני שנהייתי אמא. הנושא שהכי הרגשתי בו מרומה, כי למרות שהיו סביבי חברות אימהות רבות ולמרות שכמעט כל המידע בעולם מונח לרגלי המקלדת שלי – אני לא ידעתי כמה הנקה יכולה להיות קשה, מתסכלת וכואבת. לא חשבתי שאני אבכה יומיים כי אני לא מצליחה להניק, לא חשבתי שלא אצליח להניק.

הנקה היא אולי התחום שבו הייתי הכי נאיבית בהריון. תיארתי לעצמי את בתי הקטנה פשוט מתחברת ויונקת, ככה ללא קשיים, ולא עשיתי שום הכנה בנושא. ידעתי שאולי ארצה לשאוב ושזה יכול להיות כואב בימים הראשונים, בגלל כיווצי הרחם, אך לא מעבר לכך. היום, לאחר שאני מניקה את בתי השנייה כבר שנה וחודשיים, אני מבינה שהנקה יכול להיות תהליך לא פשוט כלל, ההפך, זה יכול להיות מורכב, פיזית ורגשית. אבל כשבתי הבכורה נולדה, ולא הצלחתי להניק אותה בימים הראשונים, הרגשתי כאילו רכבת התנגשה לי בפרצוף. זה היה הקש ששבר את גב הגמל. הייתי כאובה, הבייבי בלוז הכה בי בכל הכוח וחשתי חסרת אונים ומיואשת. לא ידעתי למי לפנות והרגשתי שאני לעולם לא אצליח להניק, שאני נכשלת בלתת לקטנה שלי את מה שהיא הכי צריכה ממני עכשיו ושאני פשוט מקולקלת – כולן מצליחות להניק ורק אני לא. כמובן שזה היה רחוק מאוד מהמציאות, הרבה נשים מתקשות מאוד להניק בתחילה, הרבה נשים כאובות, או שהתינוק לא מצליח להתחבר כמו שצריך, או שהפטמות מדממות ויש פצעים או שגם וגם וגם. בנוסף, לחץ שמופעל עליהן לעיתים מהסביבה לתת בקבוק רק מעמיק את תחושות האשמה אם הן רוצות להמשיך להניק ולא מצליחות.

חשוב לי לומר, שלא תבינו אותי לא נכון, מי שלא רוצה להניק – מלכתחילה או החליטה על כך במהלך הדרך – זו זכותה הבלעדית. רק היא מחליטה על הגוף שלה. היום, למזלנו, יש מספיק פתרונות בכדי שאישה תוכל להחליט (או, מסיבות כאלו ואחרות, לא תוכל גם אם תרצה) לא להניק. זו זכותה של כל אישה, ולכל הא.נשים השיפוטיים מביננו, צאו לנשים מהציצי – מאלו שמניקות ומאלו שלא. אחרי שסגרנו את הנקודה החשובה הזו תנו לי לחזור לנושא הפוסט – למה לא מנרמלים יותר קשיי הנקה? זה אכן מופיע כנושא מרכזי בקבוצות הנקה, אבל אני חשה שזה לא נושא נפוץ.

כמובן שאנחנו משוחחות על כך עם חברות, כשאנו חשות בסביבה בטוחה, אבל לא כל שיחה היא שיחה אינטימית כזו, וזה לא תמיד קל להודות בפני אנשים, קרובים או רחוקים, שיש קושי. ואם כבר סיפרתי שקשה לי ישר הציעו לי להוסיף בקבוק, ואני חשתי שזה כמו לומר לי שאני לא מספיק טובה. עכשיו שוב, אם הייתי רוצה אז אין בעיה עם בקבוק. אבל כשאמא ממש רוצה לנסות להניק – לא תמיד יש לה מקום לדבר על קשיים ופצעים ובכי ושהתינוק לא מתחבר – לא תמיד יש הבנה שזה תהליך. קבוצות פייסבוק להנקה בהחלט עוזרות, תומכות ומנרמלות את הנושא, אבל זה תמיד הרגיש לי רחוק והנשים בקבוצה ‘חסרות פנים’, זה לא מישהי.ו מסביבי ולרב השיח היה סביב הפסקת הנקה או מה לעשות בחופשה. רציתי שמשהי תגיד שזה בסדר שאני בוכה, וזה בסדר שבהתחלה זה לא מצליח, ולא, אני לא משוגעת, או מקולקלת או אשמה. אפילו אם זה ילד שלישי, כל ילד אחר, היניקה אחרת, מבנה הפה אחרת. את אחרת. עם בתי השנייה היה חיבור מיידי אך היא לא פתחה מספיק את הפה והיו לי פצעים בפטמות. הפצעים כ”כ כאבו שהייתי חייבת לשלב בקבוק פעם ביום בכדי לתת לפצעים לנוח, וחייבת לשים מסביב לשעון משחות ורפידות.

כן, הנקה יכולה להיות עבודה. גם אחרי שהחיבור עם התינוק נוצר, יש קשיים. לפעמים הרגשתי שההנקה היא כלא. ברור שיכולתי להשאיר את הקטנה עם יונתן ולתת בקבוק אבל בהתחלה חששתי שזה יפגע בהנקה, אחר כך התחלתי להרגיש אשמה שהיא מקבלת בקבוק – אם היא חולה רציתי שתקבל נוגדנים – לפעמים היא לא הסכימה לבקבוק ועוד ועוד.  אני מניחה שהנקה היא דרך לצעוד בה שיש בה עליות ומורדות. אצלי, לאורך ההנקה, כאשר הקטנה היתה בוכה בעת ואחרי ההנקה ניקרו מחשבות בראשי – יש לי מספיק חלב? היא יונקת טוב? היא עולה במשקל? אתן צריכות להבין, הבנות שלי יונקות חמש דקות במקסימום. אם אתן חושבות שאני מגזימה, אז שתדעו שכאמא טרייה השתמשתי באפליקציה ותזמנתי את זה… זמן הנקה ממוצע עמד על שלוש דקות וחצי. אני לא יכולה להסביר לכן כמה בהתחלה הייתי לחוצה מהנתון הזה, ואפילו שעלו יפה במשקל, לפני כל שקילה בטיפת חלב הייתי לחוצה. גילוי נאות – עד היום היא אוכלת שני ביסים ואומרת שהיא שבעה…

אז איך אסכם? הנקה לא תמיד באה בקלות, וגם כשהיא באה בקלות לפעמים זה לא קל לנו. אני שנאתי את השינויים הגופניים, הציצי שהופך לבלון ריק, הכאבים והחששות שזה לא עובד טוב. צריך להגיד את זה בכל רם – זה קורה לכל כך הרבה נשים, זה בסדר שזה קשה, זה בסדר שלא מצליח וזה בסדר שמראש זה לא מתאים לך ואת מייבשת את החלב. זו בחירה שלך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים שעשויים לעניין אותך

מי אני?

או למה אני בכלל כותבת בלוג

שמי לטם, אמא לענבל (3) ויובל (חצי שנה) ונשואה ליונתן (בטח פחות מעניין בן כמה הוא).

אמא מטיילת

לטייל עם הילדים

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

טיפים מסלולים המלצות

לטייל עם הילדים בטבע. זה יכול להיות מפחיד, מעצבן ומעייף. מצד שני זה יכול להיות מדהים, מחזק ואפילו כיף.